VISURI ŞI VIEŢI. SPERANŢE

VISURI ŞI VIEŢI. SPERANŢE

De Ziua Internaţională a Educaţiei, echipa FRDS împreună cu echipa mass-media Iaşi, Piatra Neamţ, Bacău, au desfăşurat vizite în teren la două proiecte finanţate prin Granturile SEE şi Norvegiene,"Pedagogie Experiențială", derulat de Fundația Juvenală în parteneriat cu 
ISJ Neamț, Fundația Scrimă pentru Toți, București, Newschool AS, Norvegia, gazdă Biblioteca G.T. Kirileanu din Piatra Neamţ şi "Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!", derulat de Filiala Bacău a Societății Naționale de Crucea Roșie din România AFJ UAT Comuna Blăgești, UAT Oraș Comănești, Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturala-AFJ, colaboratori: Consiliul Judeţean Bacău, Instituţia Prefectului Judeţului Bacău, gazdă Şcoala Gimnazială nr.1, Buda-Blăgeşti, jud. Bacău.
In cadrul primului proiect, valoarea finanțării se ridică la suma de 4,434,772.50 lei, pe durata octombrie 2020-octombrie 2023. Beneficiază de pregătire 170 de profesori și experți educaţionali, iar de consiliere, 150 de părinți. Un număr de 664 de copii și tineri de la 11 școli și licee din județele Neamț și Suceava, care sunt în risc de părăsire timpurie a școlii sau cu CES, au parte de metode excepționale de educație și incluziune socială.
Al doilea proiect beneficiază de un grant în valoare de peste 500 de euro oferit de Islanda, Liechtenstein, Norvegia prin Granturile SEE, în cadrul programului Dezvoltare Locală, pe durata 1 februarie 2021- 30 septembrie 2023
Asistăm la cursurile de prim ajutor şi de educaţie pentru sănătate , oferite de echipa Filialei Bacău a Crucii Roşii, la formarea a 40 de tineri romi, ca voluntari ai Crucii Roşii Bacău, după obţinerea certificării prin parcurgerea şi absolvirea cursului de prim-ajutor.
În cadrul atelierului de instruire "Mama şi copiii-Igienă şi Prim ajutor", zece mame cu pruncii lor au participat astăzi, la simulările şi exerciţiile practice susţinute de către asistent medical Mirela Blănaru, instructor prim ajutor Maria Oprea. (De menţionat, desfăşurarea de ateliere şi demonstraţii de prim-ajutor de bază, cu participarea a 180 de mame însoţite de copiii mici. De asemenea, au loc acţiuni educative non-formale şi cultural-artistice de promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor etniei rome.)
Coordonatorul de proiect domnul Dan-Marcel Babliuc, director Crucea Roşie Bacău, a punctat cât de importante sunt activităţile din cadrul proiectului, a adus în discuţie şi rolul finanţării: “A ști să acorzi primul ajutor de bază poate face uneori diferența între viață și moarte, cu atât mai mult în comunitățile vulnerabile. Tocmai de aceea, echipa Crucii Roșii Bacău susține lunar cursuri și demonstrații dedicate persoanelor de etnie romă din aceste comunități. Urmărim participarea femeilor, alături de copii, prin dezvoltarea unui mediu prietenos. Ne bucurăm să constatăm că femeile rome sunt participative și se afirmă în cadrul unor activități dedicate exclusiv lor, ce presupun dezvoltarea cunoștințelor și abilităților de prim ajutor, igienă și educație pentru sănătate.” Apoi, doamna Raluca Diaconu a vorbit despre parteneriat, rezultatele scontate, activităţile din cadrul proiectului la care participă toţi copiii din comunităţile vulnerabile, vizate, nu doar cei de etnie romă. Doamna Mihaela Creţu, responsabil proiect UAT Comuna Blăgeşti, a adus în vedere provocările locale şi căile de acţiune: furnizarea unui pachet de servicii medicale şi de educaţie pentru sănătate, organizarea de acţiuni conjugale pentru încurajarea participării active a romilor la procesul de luare a deciziilor şi la promovarea combaterii discriminării. Domnul Doru Tănase , responsabil proiect, preşedinte Asociaţia Europeană a Romilor pentru Progres şi Promovare Interculturală a făcut cunoscute beneficiile activităţilor proiectului în rândul membrilor comunităţii. "...este un proiect care îşi atinge obiectivul general... faptul că reuşim să le facem cunoscute şi alte oportunităţi este remarcabil. Există copii buni, talentaţi care trebuiesc sprijiniţi." A amintit de acţiunea iniţiată şi demarată la începutul lunii iunie a.c. CUPA BLĂGEŞTI LA FOTBAL, la care au participat 60 de copii talentaţi. Extrag un fragment din ziarul LIBERTATEA, pus la dispoziţie, şi prezentat de domnul preşedinte AERPPI, cu titlul sugestiv, extras din motto-ul competiţiei "Toţi avem un loc sub soare...": "Sportul înseamnă sănătate şi poate să te formeze ca om în societate. Asociaţia noastră încurajează copiii să practice sportul stimulându-i pe cei talentaţi să continue drumul spre performanţă"
Acest proiect are ca obiectiv general creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din zone rurale şi urbane marginalizate ale judeţului Bacău.
Comunităţile vulnerabile din satele Poiana Negustorului şi Buda- cătun Şipote, comuna Blăgeşti, cartierul Şupan din oraşul Comăneşti, beneficiază de furnizarea serviciilor medicale şi educaţia pentru sănătate, 200 de persoane vârstnice de etnie romă şi 50 de bolnavi cronici vor beneficia de consultaţii gratuite la domiciliu, vor primi alimente şi produse de igienă şi curăţenie, 90 de copii vor avea consultaţii stomatologice gratuite.
Activităţi importante pe diverse teme de educaţie pentru sănătate, igienă şi prim-ajutor se realizează prin instruirea a 540 de persoane adulte de etnie romă şi 865 de elevi, dintre care 440 sunt romi în şcolile din comunităţile vizate.

 

Corespondent Liliana Roibu

5 octombrie 2022

 

Voturi: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of vocealiterara to add comments!

Join vocealiterara