Mihaela CD's Posts (49)

Sortat dupa

Velvet steps by MIHAELA CD

Velvet steps

by MIHAELA CD

 

 I see how your steps quickly passed

Through the agony of autumn leaves

They didn’t care and moved so fast...

For autumn comes and autumn leaves...

 

The unique steps of yesteryear

You’d convoke them, but there’s no way

Gone are the days…, the moments of cheer

Like waves on the sand faded away...

 

For time passes and doesn’t forgive

If you could stop turning its page

This fate you’d be able to outlive

And you’d rejuvenate the old age

 

And autumn has come again...

May it bring plenty of success!

You count the leaves in your demesne

Moving lightly... with velvet steps...

Citeste mai mult...

Femeia, o fascinantă enigmă

Femeia, o fascinantă enigmă

 

-Eseu de Mihaela CD-

 

 

Într-o lume plină de tumult și efervescență, ea, FEMEIA, creația sublimă, lăsată de Dumnezeu pe pământ, strălucește ca un stol de fluturi în zori, aducând cu sine esența pură a frumuseții și grației, căutându-și sensul în fiecare zi..

Unduindu-se precum o melodie delicată în grădina timpului, femeia,  a jucat rolul principal al existenței  în nesfârșitul dans al vieții, de la începutul  lumii  și până în  zilele noastre, ca un simbol al subtilității și forței, al fragilității și rezistenței.

Eleganța sa transcende trecerea timpului fiind o comoară veșnică așezată parcă în scrinul istoriei. În antichitate, grecii o venerau sub numele de Afrodita, zeița iubirii și a frumuseții, iar sculpturile în marmură ce o reprezintă sunt grăitoare, rămânând pietre de temelie ale esteticii clasice. În perioada renascentistă, pictorii au căutat să îi surprindă grandoarea în opere de artă, iar poeții au scris sonete ce îi omagiau splendoarea.

Ea a fost muza multor simfonii, fiecare notă reprezentând o nuanță a sufletului său complex, un amalgam de rafinament și forță. Femeia, considerată o melodie plină de inteligență și delicatețe, a fost întotdeauna un subiect nesecat de inspirație, a fost venerată, uneori incomprehensibilă, dar întotdeauna fascinantă, un adevărat templu în care se adora misterul și finețea.

Privind-o cu ochii unui admirator, descoperim în fiecare gest al femeii, în fiecare expresie divină, o formă de artă în sine. Femeia este fabuloasă pictură în mișcare, un magnific tablou vivant, în care culorile ei uneori vibrante, alteori colorate în nuanțe pale, dezvăluie o poveste, o rapsodie a senzațiilor, cu sunete în clinchete de râs și cântece de inimă.

Însă, frumusețea femeii nu se limitează la aparență, la un spectacol pentru ochi, ea fiind mult mai mult decât atât. Femeia, este un izvor de cunoaștere și înțelepciune, o grădină cu flori rare, în care se întrețes miresme dintre cele mai fine, fiecare petală de floare ascunzând înțelepciunea și compasiunea, în bătaia razelor de soare pline de iubire și emoție, într-o cântare a sufletului ce exprimă bucuriile și tristețile vieții.

În ochii săi ce oglindesc profunzimea oceanelor nemărginite vom găsi toată liniștea lumii. În râsul său se regăsesc ecouri ale copilăriei veșnice, iar în lacrimile sale ce trădează vulnerabilitate și sensibilitate se ascunde puterea de a da naștere vieții. Atât de gingașă și fragilă și totuși atât de puternică! Dumnezeu, dorind  să  creeze  esența supremă a perpetuării umanității, a combinat în proporții numai de El știute amestecul perfect între forță și sensibilitate.

Dar, drumul femeii nu a fost mereu presărat cu petale de trandafiri. În spatele voalului subțire al grădinii sale interioare, ea a avut de răbdat numeroase nedreptăți a îndurat suferințe, prejudecăți și baricade sociale dar până la urmă a triumfat în fața discriminării. În evoluția societății, femeia a jucat un rol important, luptând pentru drepturile sale, iar fiecare victorie a sa, a fost un pas către emancipare.

În mișcările feministe, printr-o forță colectivă, femeile au ridicat împreună vocea pentru egalitate, pledând pentru drepturile fundamentale care le aparțin, construind un pod de solidaritate care traversează barierele sociale și culturale. Prin acțiunile lor, femeile militează pentru a schimba mentalități și pentru a deschide uși către o lume în care fiecare femeie să poată străluci în întreaga ei splendoare.

Reprezentantă a sexului slab, considerată cândva doar o însoțitoare a sexului puternic și nu o parteneră egală a acestuia, femeia, a reușit să depășească stereotipurile, în contextul științific ajungând în laboratoare de cercetare și ateliere, aducând astfel contribuții semnificative în diverse domenii. Marie Curie, a iluminat calea științei, dovedind că inteligența nu cunoaște gen. Nenumărate femei au fost pioni importanți ai schimbărilor sociale și tehnologice, înscriindu-și numele în cartea progresului uman.

Îmbrăcată în straiele elegante ale intelectului și grației, femeia, este și  o ambasadoare a rafinamentului și a educației. Ea s-a ridicat dincolo de limitele impuse și a devenit o prezență puternică chiar și în domenii precum dreptul, politica și afacerile. Excelând în toate ramurile, practic în fiecare domeniu avem multiple exemple ale inteligenței sclipitoare, determinării și capacității feminine de a modela destinele lumii.

În artă și literatură, femeia a radiat într-o magie a esteticii încântătoare în deplinătatea aptitudinilor sale, brodând slove în versuri ca expresie a sensibilității sale, creând povești captivante cu multă imaginație și rezonând în inimile cititorilor. În fiecare tablou femeia a conturat lumi formidabile, de vis și a pictat portrete ale forței sale magnifice interioare.

Femeia este un simbol al rafinamentului și grației, o regină în propriul ei regat, guvernând cu intuiție și compasiune. În ochii săi strălucește iubirea, iar în inima ei se ascunde o putere de necontestat.

Rolul matern al femeii este, fără îndoială, unul dintre cele mai nobile și complexe. Mama este o călăuză prin labirintul  întortocheat  al vieții, în  formarea caracterelor,  ghidându-și copiii cu înțelepciune și afecțiune. În rolul de soție și mamă femeia este o zeiță a dragostei necondiționate ce unește și ține legată familia prin iubire si devotament.  În privirea ei  găsim liniștea și pacea, în vorba-i blândă găsim dragostea și căldura unui cămin, iar în atingerea ei gingașă și tandră găsim alinarea tuturor suferințelor și necazurilor. Prin nopțile de nesomn pline de grijă și prin toate eforturile și sacrificiile pe care le face, ea devine arhitectul familiei, construind temelia pentru viitor.

Uneori aleargă împovărată de sarcini spre a nu fi depășită de timp, dar nu se lasă niciodată îngenunchiată de viață. Plânge când e fericită, suferă zâmbind, găsindu-și puterea în propria-i gândire. De cele mai multe ori, nu se plânge, își urmează destinul și își joacă rolul pe scena vieții, până la final. Fiind o luptătoare cu o voință de oțel, ea se transformă la nevoie, din zeița gingașă și plină de candoare, în leoaică.

Esența femeii nu poate fi înțeleasă în întregime pentru a fi imortalizată în cuvinte sau expresii. Femeia în sine, este o operă de artă vie, mereu în devenire, o poezie cu metafore subtile și rime complicate, o melodie care nu poate fi transpusă complet pe note, un tablou al cărui adevăr poate fi doar intuit, căci în  orice clipă a trăirii sale, ea adaugă culori noi în paleta umanității.

Fiecare femeie este o poveste unică, o perlă în colierul diversității umane, o floare ce înflorește în toate anotimpurile vieții. În toată splendoarea și complexitatea ei, femeia, este eleganța absolută a existenței, o dansatoare sub clarul de lună al destinului, o poveste nesfârșită, ce  rămâne o fascinantă enigmă.

Mihaela  CD

 

Citeste mai mult...

LĂSAȚI POETUL SĂ TRĂIASCĂ! 

  AUTOR MIHAELA CD 

 

Lăsați poetul să trăiască 

Căci clipa dulce pământească 

Îi este scrisă-ntr-un destin 

Din har celest în cor festin. 

 

Lăsați poetul să trăiască,

Că-i fi-va pană îngerească,

Condusă pe-un zeiesc altar 

De unic dumnezeiesc har.

 

Lăsați poetul să trăiască, 

Din slova dulce românească,

Ce-i sorb amarul și clipa 

Spre veșnicii-i duc aripa.

 

Lăsați poetul să trăiască

Atâta vrea să povestească,

Să scrie despre iubire,

Pentr-un strop de fericire!

 

 

Citeste mai mult...

Rapsodia iubirii  AUTOR: MIHAELA CD 

Rapsodia iubirii 

AUTOR: MIHAELA CD 

 

Cântecul iubirii se mai scrie

Tot continuând ca la-nceput 

Slove-ndrăgostite pe-o hârtie 

Note pe-un portativ ne-ncăput

 

Si doina trăirilor transcede  

Prin pâcla timpului arămiu 

Și-o arie de amor purcede 

Pe cerul dragostei prea târziu  

 

Și-n ritmul de suflet se așează

O melodie legănată-n doi

Dansând pe-a vremurilor spetează

Sublim refren ce lin cade-n ploi

 

În simfonii ce-adună fericiri

De-nveselire se-nfioară

Ea,rapsodia-aceleiași iubiri

Pe-aripi de timp valsând ușoară 

 

Citeste mai mult...

Dansul timpului de MIHAELA CD

Dansul timpului 

Autor MIHAELA CD

 

Clipele rad zburdand alene 

Peste tărâmuri ce-s de vis            

Trezind dormiri din altă vreme    

Prin labirinturi spre abis             

 

Dezgheață simțurile toate 

În marșul lor trosnind domol 

Versete se aud trunchiate  

Pe partituri zâmbind bemol 

 

De-atâta dor se-ngemănează

Cu timpul trist și diafan

Se-nlănțuie și-apoi vibrează

Căci văd c-a  mai trecut un an.

 

Citeste mai mult...

Căi divine   

Căi divine     

Autor Mihaela CD 

 

Tot ce ai crezi că ți se cuvine

Insǎ  nu-i deloc adevărat

De fapt le-ai primit pe căi divine

Crezând că tu le-ai fi cumpărat

 

Părinții-s dați de bunul Dumnezeu

Nu i-ai ales tu la-ntâmplare

Greşind  te crezi un fel de semizeu

Dar toate-s din a Lui suflare

 

Tot ce ai adunat este primit

Create-s de-a Lui sârguință

Căci Domnul pentru noi a pătimit

Lui să-i arăți recunoștință.

Citeste mai mult...

Să mă iubești

Să mă iubești
de Mihaela CD
 
Să mă iubești  cu dragoste nebună
Când fi-vom de nevoi loviți…
Şi cu dragoste să-mi întinzi o mână
Oricât am fi de chinuiți…
 
Mereu să îți păstrezi la fel iubirea
Din sufletul tău blând și bun
Oricât de tristă ar fi răscolirea
Tu, să m-adori ca un nebun!
 
Și dacă plec cumva din întâmplare
Să știi… c-am fost… deosebiți
Că te-am iubit oricând la fel de tare
Chiar şi-atunci când am fost lipsiți
 
Să mă iubești și dincolo de lume
Te-oi aștepta… pân-ai să vii…
Scriindu-ți numele pe nori de spume
La fel de-ndrăgostit să-mi fii!
Citeste mai mult...

Dumnezeul meu şi-al tuturor

Dumnezeul meu şi-al tuturor
Autor Mihaela CD
.
Te caut şi te-ntreb în nopţi cu stele
Tu Doamne, cǎtre mine aplecat
De poţi sǎ mǎ fereşti de cele rele
De neputinţǎ dar şi de pǎcat
.
Te caut şi te-ntreb cu-nverşunare
Din timpul care-mi este cǎlǎtor
Cǎci Tu-mi ştii bine sensul pe cǎrare
Tu, Dumnezeul meu şi-al tuturor
.
Te caut şi te-ntreb cu lacrimi calde
De-o sǎ-i revǎd cândva şi pe pǎrinţi
Cǎ-n veşnicia ta cu mii de falde
Sunt îngeri toţi şi unii-s chiar şi sfinți
.
Te caut şi te-ntreb cu pocǎințǎ
De rolul ce mi l-ai dat pe pǎmânt
L-oi duce la sfârşit cu iscusințǎ
Şi sufletu-mi trǎi-va prin cuvânt
.
Şi tot revine câte-o întrebare
Mereu te-oi întreba pân’ am sǎ mor
Cǎci Tu -mi eşti pentru suflet alinare
Tu, Dumnezeul meu şi-al tuturor!
Citeste mai mult...

NICI UN ZEU  

NICI UN ZEU  

Autor: Mihaela CD 

 

Romanțele de altădată

Au amuțit, sunt numai vis

Priveliștea ce-i demodată

Brusc se deșiră-n trist abis

 

Să ne lăsăm proprietatea

Căci să plecăm ne prepară

S-a terminat cu libertatea 

Să-i dăm pe bolnavi afară

 

Sufletu-mi tremură ruginit

Că nu ne vede nici un zeu

Și pământul plânge răstignit

Poate ne-aude Dumnezeu!

 

 

Citeste mai mult...

Mara Popescu Vasilca -fragment din Romanul Paula împlinire târzie

 

Sfârșit de speranță

       După mai bine de doi ani o duse acasă şi o lăsa în faţa blocului scuzându-se în fel şi chip că trebuie să facă una şi alta, dar nu era clar nimic. Ea, care era educată şi avea încredere în el, ştiind că relaţia lor mergea din ce în ce mai bine şi că părea că nu se va sfârşi niciodată, nu punea întrebari şi nici măcar nu bănuia ce va fi. Paula se simţea bine în braţele lui şi mai ales ştia că e viitorul ei, era cu el ştiind că se vor căsători, subiect de care, în ultima săptămână, nu s-a mai discutat. Ea nu dădea importanţă crezând că nu e bine să pună la îndoială promisiunile făcute având în vedere că ştiau toţi prietenii şi familiile lor că urmau să se unească şi oficial. Paula nu ştia că era ultima dată când erau împreună. Rămăsese doar cu amintiri pe care le căuta numai când voia să retrăiască acele momente unice. Păcat că Ştefan nu a vrut să fie alături de ea toată viaţa. Îi spusese că se însoară. Aşa, dintr-o dată. Culmea e că în ochii lui nu văzuse nicio părere de rău. Credea că glumeşte. Şi îi mai spusese că nu se va căsători cu ea, aşa cum promisese, ci cu alta. 

Paula a înţeles că fericirea nu e pe termen lung. Atunci se sfârşi timpul care a fost acordat fericirii. Apoi, cronometrul începu să măsoare timpul în care ploua doar în suflet, într-o singurătate desăvârșită, cu multe întrebări la care nu găsise răspuns. Părea că trăieşte în altă lume, unde cei din jur o privesc şi o judecă. “Nu te vrea. Asta e, resemnează-te. Uită tot ce a fost!”.

”... nu vezi că treci semaforul pe roşu? Aşteaptă, când semaforul va fi de culoare verde, fă primul pas pe trecerea de pietoni, dar cu mult curaj şi încredere în tine. Când vei fi de cealaltă parte a străzii, imaginează-ţi că un nou capitol al vieţii tale începe acolo, atunci, şi că ai lăsat în urmă amărăciunea, pune tot pe plan pozitiv!” îi spuse o voce lăuntrică.

 ”Pune totul pe plan pozitiv. Pe plan pozitiv? Se întrebă, cum?” Nu ştia unde să-şi îndrepte gândurile şi paşii, uitarea de el, uitarea de ei amândoi era ca un divorţ, iubirea lor a fost ca o căsătorie scurtă, dar plină de bucurii trăite intens şi de neuitat.

          Abia reuşi să ajungă în altă staţie, de unde trebuia să schimbe autobuzul. Căldura o moleşi, i se făcu lehamite de tot, de ea, de el, de tot ce era în jurul ei. Ar fi vrut să scape de tristeţea care încă o mai urmărea, nu-i dădea pace, de parcă o trimisese el să o însoţească, aşa, doar ca să fie sigur că o să-l urască şi nu o să se mai gândească la el, şi la tot ce-a fost. Simţi o adiere care-i mângâia faţa, venită de nu se ştie cum şi de unde. Îşi aminti de mângâierile mamei ei. Părea că a mai prins puţină putere. Privi în jur. Spera să vadă feţe bucuroase, pline de viaţă. I se părea că sunt cu toţi trişti. O fi din cauza căldurii, se gândi.

Veni autobuzul. Urcă absentă, se apropie de capsatorul de bilete, începu să caute prin geantă agitată. Ştia că are bilet, dar nu reuşea să dea de portofel. Îşi adună forţele, deschise geanta mai bine şi găsi portofelul roşu în care îl pusese. O doamnă mai în vârstă o privi curioasă. Se vedea că e răvăşită. Se linişti pe moment, deschise portofelul şi scoase un bilet pe care-l compostă. Doamna îi zâmbi. După puţin timp, autobuzul ajunse în staţia unde trebuia să coboare.

Paula a coborît, făcu câţiva paşi şi tristeţea o cuprinse din nou; acolo era locul unde Ştefan o aştepta de multe ori, în staţie.

          Ieşise soarele, era o căldură înăbuşitoare și aşa, ca după ploaie, soarele îi lumina faţa frumoasă. Avea părul răvăşit, de parcă ieşise de sub duş, roşcat arămiu, mătăsos şi rebel cu reflexe luminoase pe faţa-i tristă, scoțând în evidenţă palma pe care o primise de la viaţă sau, mai exact, de la iubitul ei…Pe frunte tronau câteva şuviţe care-i ascundeau frumuseţea ochilor trişti, albaştri ca cerul. Nu era atentă la ce se întâmpla în jurul ei, aproape că nu voia să mai vadă pe nimeni. Era îmbrăcată într-o rochiţă din pânză topită, cu câteva motive naţionale cusute lângă decolteu, nimic mai mult, creaţă în talie, deasupra genunchiului. După ploaie se mulase pe corp, avea impresia că e goală, se grăbea să ajungă acasă.

          Pe stradă era multă lume, mai ales turişti, persoane care nu aveau niciun motiv să se grăbească. Unii se opreau în faţa vitrinelor, aşa era în plin sezon la mare. Era o staţiune modernă şi populată. Se străduia să-şi facă loc printre ei, dar toți păreau că vin din sens opus, iar asta o dezorienta. Absentă, se îndreptă spre trecerea de pietoni, moale, tristă şi fără vlagă.

 

Paula---4-carti

Doar o secundă de neatenţie, auzi un claxon lung şi roţile unei maşini care scrâşneau de furia frânelor. Se trezi în braţele unui bărbat care era în spatele ei. Simţi un parfum plăcut, delicat şi două braţe care, deşi o salvaseră, încă o mai ţineau strâns. Închise ochii, se simţea protejată, voia să rămână acolo în braţele lui la nesfârşit. O întoarse spre el încet, o îndepărtă puţin fără să-i dea drumul de frică să nu cadă. O privi cu atenţie. A înţeles că ceva neplăcut se întâmplase cu ea. Îl privi şi Paula: era elegant şi curat. Avea un frumos costum de vară deschis şi o cămaşă de mătase care stătea foarte frumos pe corpul lui înalt, de manechin. Era tânăr şi bine făcut.

Ea se ridică pe vârfuri ca să-l poată privi în ochi, şi ce ochi verzi, magnetici, aproape imposibil să nu-i privească! În acelaşi timp, privirea lui era fixată asupra ei. Paula se înroşise. Nu ştia ce să facă. Nu voia să ia iniţiativă, să facă prima mişcare, aştepta să o facă el, care înţelesese că ea nu e în stare să se mişte, aşa că îi oferi braţul şi o conduse pe partea cealaltă a străzii ca să fie sigur că nimic rău nu se va mai întâmpla. Acolo, cu o mână îi aranjă câteva şuviţe căzute peste ochi, apoi se prezentă cu o voce ştearsă, părea că e un moment romantic.

MPV-Dragostea2 (2)

Următoarele cărți au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Googleplay, Apple – book,  Barnes & Noble.

       Vanda, între dorință și rațiune

       Nora, în căutarea identității

        Paula, împlinire târzie

        Catia, gustul amar al trădării

        Ursula, o mamă judecată de copii

        Bianca, printre castele de nisip.

        Stăinii

 

Citeste mai mult...

fragment din romanul Catia, Gustul Amar al Trădării

Mara Popescu-Vasilca

Hai să-ți continui povestea cu el. Ții minte că m-a dus acasă la el după ce am ieșit din spital?  Eu m-am odihnit un pic în timp ce Dan pregătea masa. Apoi m-a trimis la baie să mă spăl pe mâini. Îmi zâmbea întruna, părea mulțumit că sunt cu el. Cine știe de ce? Poate că nu mai era singur, că nu mai era casa goală.  Mă uitam la el și mă gândeam ce păcat, așa tânăr și văduv.

- Mă ridic, mă îndrept spre baie. În fața chiuvetei, o oglindă mare cât peretele. Deschid robinetul, fac mâinile căuș, simt apa cum curge, încep să mă spăl uitându-mă în oglindă. Văd o față peste care a trecut timp și durere. Îmi mișc mâinile încet, cu ochii pierduți la chipul din fața mea. Îl simt pe Dan care se apropie, se lipește de mine. E în spatele meu ca un sprijin. Începe să se spele și el pe mâini. Le ia și pe ale mele, ne spălăm împreună. Pare că avem patru mâini. Că vrem să ne unim forțele. Observ că apropierea lui nu mă deranjează. Aceeași scenă, doar că acum suntem amândoi cu ochii pe cei din oglindă. Suntem concentrați, uimiți că ne cunoaștem, că nu ne vine să ne dezlipim.

Zgomotul apei, moliciunea mâinilor noastre, momentul creat, e intim. Parcă ne spălăm de trecut, de necazuri și suferință, că acum avem mâinile curate. Dan pune prosopul alb, imaculat, pe mâinile  noastre care par purificate. Le ștergem ușor, de teamă să nu ne speriem de noi, nu ne mai vedem în oglindă. Acum suntem față în față, ne privim curioși, vrem să știm cine suntem. Rămânem nemișcați. Nici unul nu vrea să facă primul pas. Pare că acel loc este miraculos. Parcă ne unește. Dan îmi ia mâna și o sărută cu smerenie, ca pe a unei sfinte. Mă sperii, nu mă așteptam la gestul lui. Îmi este rușine de mine, de el, necunoscutul cel bun. O trag înapoi, încet, mâna, cu sărut cu tot.

-E prea mult, Dane. Nu merit atâta atenție. Eu sunt o femeie păcătoasă. Am greșit. Nu vreau să te mint. Nu vreau să mai joc rolul femeii infame. Tu nu meriți să suferi. Nu din cauza mea. Nu te lăsa dus de farmecul meu, sunt altfel pe dinăuntru. Nu știam nici eu cum sunt. Am descoperit când l-am înșelat pe soțul meu cu fratele lui, înțelegi? Cu fratele lui. Eu, femeia din fața ta. Asta sunt, Dane. Nu-ți fie milă de mine că nu merit. M-am culcat cu el în casa noastră, în patul nostru conjugal, sacru. Oare crezi că mai poate cineva să mă ierte? Ce trebuie să fac? Unde să mă duc?

Acuma că știi cine sunt, fă ce vrei cu mine. Dacă vrei să plec, spune-mi. O să plec fără să te judec. Tu nu ai nici o vină, îi spun în timp ce mă las în jos la picioarele lui desculțe, de pe tapetul din baie.

-Dan părea un sfânt, mă privea. Lacrimile mele curgeau necontenit pe picioarele lui. El nu se mișcă. Pune mâna pe creștetul meu de parcă ar vrea să mă binecuvânteze sau să mă ierte. El, un bărbat care nu era nici popă și nici sfânt. Mă privește, ridic privirea spre el, pare că așteaptă, ca Isus, să-i spăl picioarele cu lacrimi și să i le usuc cu pletele mele. Dar nu..., simt pe păr cum curg și lacrimile lui, la fel de multe, de parcă ar fi vrut și el să se spovedească. Baia devenise un loc special, strâmt, care ne ținea aproape, nu avem cum să ne ferim unul de altul. „Tu nu știi, Dane, ce gust amar are trădarea” îi spun în hohote de plâns, jalnice. Eu sunt pe margine de prăpastie, Dane. Nu îmi este teamă să mă arunc. Știu că nimeni nu mai are timp și nevoie de mine.

Spre marea mea surprindere, Dan îmi ia capul în mâini și se uita în  ochii mei.

-Catia, poate că este târziu pentru tine, un târziu în timp, dar nu și în sufletul tău. Aș vrea să te ridic spre mine, poate că te așteptam în viața mea fără să fi știut că mai am o misiune în viață. Să fiu lângă tine, acum, când ai nevoie de cineva, poate că de mine. Lasă-mă să stau alături și să-ți șterg lacrimile. Lasă-mă să te fac să vezi că mai sunt raze de soare, mai sunt bucurii și oameni care vor să te țină strâns la pieptul lor, te vor iubi sau cel puțin vor încerca să-ți redea sensul vieții...

-Așa am ajuns în casa lui Dan, Paula...

***

MPV-Dragostea2 (2)

Toate cărțile Marei Popescu Vasilca  au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Google play, Apple – book,  Barnes & Noble. Este suficient sa  dați o căutare  scriind numele autoarei Mara Popescu -Vasilca și veți găsi  cărțile sale în format electronic!

Citeste mai mult...

Mara Popescu Vasilca -fragment din Romanul Paula împlinire târzie

 

Minunea…

     După câteva zile o sună și îi spune să deschidă computerul pentru că este în Germania, cineva ar vrea să vorbească cu ea. Știa că e în vizită la o doamnă pe care o cunoscuse și ea cu ani în urmă în Toronto. Chiar se bucurase. Primul drum îl făcuse în baie, se pieptănase și machiase frumos, apoi, când a deschis computerul, pe ecran erau amândoi, veseli nevoie mare. După ce s-au salutat, gazda a început să-i spună că a vorbit cu Thomas și că l-a sfătuit să se căsătorească cu ea. O luase cu amețeală, se putea aștepta la orice, dar nu la o asemenea veste.

Era aproape imposibil de crezut, știind că a mai fost o tentativă în America, fără niciun rezultat. Când Paula a închis computerul, mai întâi, s-a închinat în fața icoanei Maicii Domnului, nu putea să creadă. Dar, a doua zi, iar o chemă Thomas, spunând că este în altă vizită și că și acolo s-a discutat subiectul și că el acum este sigur că este bine să se căsătorească cu ea.

Paula simți cum încep să se contureze formele unei relații cu alt aspect, era ceva plin de mister, de curiozitate, dar și de plăcere. Începuse să creadă că au fost ascultate dorințele ei, că de acolo, de sus, de la Dumnezeu au început să curgă dintr-un sac bucuriile, toate spre ea, de parcă ar fi spus; ”Bine, uite, ia-le pe toate pe care le-ai cerut, nu mă mai bate la cap. Dar vezi că dragostea nu e sac fără fund!”

De atunci, o chemă mai des la telefon, din România, apoi din America. Ajuns acasă, a convocat-o din nou pe internet, la ora șase fix. Paula era bulversată. Nu mai știa ce să facă de bucurie. Mai întâi a sunat-o pe fiica ei care s-a bucurat nespus și a încurajat-o în acest neașteptat proiect de viitor, la care ea doar visase.

-Paula, draga mea, uită-te în ochii mei și ai să vezi că din cauza emoțiilor sunt lacrimi. Este un moment important pentru mine, pentru noi. Vrei să ne căsătorim?

 

         paula-4-carti.png

   -Thomas, glumești? A trecut un an de când am încercat să te fac să înțelegi că eu simt ceva deosebit pentru tine. Ți-am scris poezii, am încercat să te fac să înțelegi că mi-ar plăcea să fim împreună. Și acum, așa, pe Skype? Cerere în căsătorie pe Skype?

-Știi ceva, sâmbătă o să-ți arăt inelul de logodnă. Vrei?

-Sigur că vreau. Apoi au continuat discuția, la ce și cum trebuie să facă, având în vedere faptul că ea locuia în Canada și el în America. Până la urmă ceva nu a mers. Așa că rămăsese totul incert, nu mai credea Paula că va continua cu propunerea lui. Promisese că voiajul de nuntă va fi la Londra și la Paris. Na, se gândi Paula, uite ce nu am avut și ce am pierdut.

  Nu se mai vedeau în fiecare seară la șase ca până atunci, se pare că au luat o pauză de gândire. Treabă serioasă, ce mai.

După câteva zile, Paula se uită ce e-mail-uri mai are. Unul de la el. Ha, ia uite, Thomas, oare ce vrea, acum o să se scuze, se gândi, dezamăgită.

Îl deschide. Te rog să-mi trimiți datele de pe pașaport ca să….

Paula îl întrebă dacă nu cumva, după discuția avută, nu mai e valabil e-mail-ul? Răspunde, e valabil, trimite-le.

                                                            *** 

MPV-Dragostea2 (2)

Toate cărțile Marei Popescu Vasilca  au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Google play, Apple – book,  Barnes & Noble. Este suficient sa  dați o căutare  scriind numele autoarei Mara Popescu -Vasilca și veți găsi  cărțile sale în format electronic! 

Citeste mai mult...

                      Cuvântul  editorului

johnny-e1626761036279.jpg

 

 

 

”Vanda, între dorință și rațiune’ este prima dintre cele șase cărți ale colecției ”Dragostea arză-o-ar focul”, colecție  formată din romane individuale , aflată la a doua ediție, corectată și adăugită, a autoarei Mara Popescu Vasilca.

Întreaga colecție se află sub semnul celest al  iubirii însă fiecare carte în parte are specificul său și prezintă povești unice de viață cu personaje atent construite ce ne invită să le descoperim. Fiecare roman  este inedit,  te surprinde și te emoționează.

”Vanda, între dorință și rațiune’ este un roman profund psihologic care dezvăluie într-o narațiune rapidă, fulgerătoare și încântătoare, personalități brodate migălos  cu o puternica fibră emoțională, ce se dezlănțuie în trăiri intense ce ating  vibrații înalte dar care au și o doză de rațiune și o latură spirituală.

Ca și celelalte romane din colecția ”Dragostea arză-o-ar focul” și acest roman are ca și  personaj principal o femeie, pe Vanda.

Vanda este o persoană educată, rafinată, trecută prin experiențe de viață care știe ce vrea de la viață, știe ce își dorește șștie ce caută însă drumul spre fericire aparent  pavat cu petale, are și spini ce-i înțeapă  uneori tălpile și sufletul dar totuși, merge mai departe.

Scriitura doamnei Mara Popescu Vasilca ajunge la sufletul  cititorilor prin câteva ingrediente de bază de la care nu face rabat  și le adaugă  rând pe rând din abundență , în aluatul dospind al romanului. Fără a devoala conținutul romanului lăsând  plăcerea absolută  a descoperirii  cititorului, mă voi referi la câteva dintre aceste  ingrediente.

Scriitoarea face prezentarea faptelor fără a implica judecata proprie,  lăsând  personajele  să spună adevărul franc, fără a le căuta scuze, prin adresare directă, utilizând  deseori monologul confesiv, cu  descrieri  detaliate care explică astfel  cum acționează, ce gândesc,  lăsând astfel cititorului  șansa  să cearnă prin propria sită  binele de rău.

Un alt ingredient  de succes al scriitoarei Mara Popescu Vasilca pe care  îl folosește cu succes  și în  romanul ”Vanda, între dorință și rațiune” este  construcția  personajelor  cu profile psihologice bine conturate ce se autodefinesc prin salbe de  emoții și trăiri prezente sau trecute, explicate  amănunțit și care se integrează  în mici secvențe în întregul romanului dându-i o textură consistentă și coerentă.

Romanul structurat în 11 capitole, poartă aroma dragostei și a iubirii trupești, un ingredient adăugat  din belșug  care ne însoțește pe tot parcursul romanului  și care înnobilează și dă savoare prin romantism și eleganța  descrierii scenelor de amor pline de pasiune și tandrețe.

Prin prezentarea  simțămintelor fiecărui personaj scriitoarea  dă valoare fiecărei ființe umane iar prin multitudinea de personaje fiecare cititor se poate regăsi la un moment dat în unul dintre acestea.

Într-o curgere fluidă scriitoarea  ajută cititorul să vizualizeze decorul în care se petrece acțiunea romanului, atribuind o atenție  semnificativă  fiecărui  loc vizitat și decorând cu detalii reale povestirea inducând  o stare veridică și reală poveștii romanului.   

O altă caracteristică  care o definește pe scriitoarea Mara Popescu Vasilca și o distinge din rândul scriitorilor contemporani este  rafinamentul subtil cu care ne dă lecții de viață, fără să ne dăm seama înțelepciunea și harul scriitoricesc își spun cuvântul iar la finalul romanului cititorul trece întreaga poveste, prin propriul filtru al valorilor, convingerilor și principiilor, hotărând singur ce a fost cel mai valorizant pentru el, pentru că, oricât am crede că le știm pe toate mereu avem de învățat din experiențele  de viață ale altora.

 Omul a fost creat din iubire și se hrănește cu iubire, căutând necontenit fericirea, uneori întreaga viață. La fel și Vanda, eroina principală a acestei cărți caută fericirea într-un maraton al iubirilor și al trădărilor.

Vă invit dragi cititori  să descoperiți în paginile acestui extraordinar roman  povestea fascinantă a Vandei, femeia care-și caută fericirea, între dorință și rațiune. Oare o va găsi?

 

Johnny Ciatlos-Deak

Citeste mai mult...

Focul reaprins al fericirii   

Focul reaprins al fericirii   

Autor Mihaela CD

10014113267?profile=RESIZE_584x

Pe cerul iubirii pânze se-ntind

O sferă adoarme in zare

Raze inoată, parcă plutind

Pe aburii ce răsar din  mare

 

Un munte din nisipul auriu 

Se varsă peste bolta serii 

Din vechile sclipiri de azuriu

Care fluturau la malul mării 

 

Acolo-i locul nostru fermecat  

Rămas în loc si uitat de timp

Doar acolo ceasu-n loc a stat 

Acolo-n.. al iubirii anotimp 

 

Albastrul de azur ne cheamă iar 

Prin glasurile zeilor iubirii

Ne-ndeamnă să ne-aducă in dar

Focul  reaprins al fericirii.

Citeste mai mult...

9990659286?profile=RESIZE_710xVanda, între dorință și rațiune

Mara Popescu -Vasilca

 

 o recenzie de Victor Manole

 

   ''Vanda între dorință și rațiune'' este un roman real și natural  care  te face  să  îți pui multe întrebări  referitoare la  viață, fericire și iubire, iar scriitoarea Mara Popescu -Vasilca  ne îndeamnă cu sensibilitate și căldură, să trăim, cu sufletul și cu inima emoțiile din această carte alături de personajele sale.

Întregul roman ''Vanda între dorință și rațiune'' ne surprinde  printr-un mod de  abordare interesant, palpitant  și pasionant,  ca o hologramă a  întregii povești care ține cititorul captiv  de la un capitol la altul, al cărui scop de a te ține în priză  este atins cu mare succes  în toate cele 11 capitole fiindcă  în fiecare capitol  se relevă  ceva nou, ce s-a văzut, ce s-a povestit, ce s-a simțit, ce s-a trăit. Prin această  relație directă  cu cititorul, scriitoarea,  îi transmite acestuia trăiri și emoții  într-o descriere impresionantă, într-o relatare intenționată, alegând ce este cel mai frumos din viață, iubirea!

Personajul principal al romanului este Vanda,  un personaj foarte bine construit, complicat și interesant  care  într-o legătură permanentă cu cititorul, își dorește iubirea ideală, căutând un  bărbat care să o facă fericită  și care să îi fie alături toată viața.

Fiecare personaj dezvoltă propriile trăiri și propriile  frământări interioare  care se transpune în  noi  cititorii printr-o luptă  psihologică cu noi înșine în găsirea liniștii, a iubirii și în rezolvarea  problemelor vieții.

Scriitoarea ne prezintă două surori Vanda și Mirela  care sunt  diferite  ca și mod de gândire cât și ca și  realizare  atât pe plan  personal cât și  pe plan familial. Mirela  reprezintă femeia care a reușit să echilibreze și să îmbine cele două  planuri  fiind căsătorită  și având o căsnicie bună și armonioasă.Vanda după  un eșec  cu prima căsătorie caută  și insistă să găsească un bărbat cu care să își întemeieze o familie  dar pentru că nu reușește,  acest lucru o pune pe gânduri, într-o mulțime de  frământări interioare,  căutând răspunsuri   și întrebându-se unde greșește.

Romanul este scris atent, Mara Popescu -Vasilca evidențiază  dorința Vandei de libertate,  acea  dezlănțuire pe care o simte un animal eliberat după ce a fost ținut închis în cușcă, pășind pe un tărâm nou asemeni unui  călător  însetat prin deșert care întâlnește  o oază de iubire de unde vrea sa bea până la fund din fântâna fericirii,  fără să știe  ce surprize  găsește până  ajunge la fund.

 Toată povestea romanului este ancestrală omului  și vieții  cu părți și clarități aferente ce atrag în discuție concepte, principii  și prejudecăți sociale, practic un roman foarte profund, cu caracter psihologic , extrem de sensibil  dar și ofertant.

Cuvintele se unduiesc în culori de basm  cu o paletă magică de nuanțe  de parcă în fiecare frază Dumnezeu  s-a strecurat și în viața personajelor  și în scris,  cu căldura și cu lumina luate din soare și a dirijat  cosmic și sentimental  întreaga acțiune, încât peste tot în roman  pare că  dăinuiește mâna lui Dumnezeu  în luarea tuturor deciziilor  în întâmplările  cronologice  din primul până la ultimul capitol .

Vanda și Andrei sunt psihologi ce cunosc foarte bine teorii, ajutându-i pe alții, dar care în momentul aplicării lor în practică se află în  fața unor teribile  furtuni  personale  pe propriile drumuri ale vieții. Ei  intră în iubire într-un joc al hazardului, în care poți să câștigi sau să pierzi.

De remarcat  că  Mara Popescu -Vasilca  în descrierile sau discuțiile personajelor, ale scenelor,  nu apelează la elemente vulgare  ci la căutări, senzaționale și atractive care să  construiască din punct de vedere psihologic și nu să distrugă, iar  în cazul unor conflicte ea creează ipoteze spre soluționare.  

Eroina principală  se aruncă într-o vâltoare a vieții  încercând să prindă cele mai frumoase valuri  din care să se înfrupte cu minunate plăceri. Iluzia  iubirii este ca nectarul  și mierea  stoarsă  din fructul pasiunii .

Puternic introspectiv  romanul  ne invită să  ne gândim la viața noastră , la propriile noastre greșeli  aprofundând tot ceea ce mintea oamenilor într-o osmoză ciudată  îngemănează și rezumă, recepționează și creează , transpunând totul  magistral  în acțiuni.

Omul, sentimentele și aspirațiile sale împreună cu natura înconjurătoare  sunt concepute ca elemente  de creație ce se îmbogățesc cu viziunea nobilă a speranței, a luminii, cu dorința  ce străbate fiecare individ spre  căutarea misterului  și găsirea explicațiilor prin credință. Prin  adresarea  îndreptată spre divinitate, scriitoarea Mara Popescu -Vasilca  dă romanului său ''Vanda între dorință și rațiune'' o garanție  de concepție  într-o  respirație universală .

Datorită lipsei  prezenței materne, a legăturilor de confidență cu  familia  și a sfaturilor părintești, Vanda  este dominată de propriile gânduri și decizii, înfruntând și învățând din eșecuri și greșeli iar la final își găsește  drumul  într-un balans între  voință și rațiune  care o duce pe calea fericirii și a împlinirii.  

Atenția în exprimare  prin fraze delicate, uneori presărate cu melancolie , este de multe ori atât de inspirată ca o evlavie ce evocă un lucru spre un interes precis, susținută de un puternic  simț al reprezentării scriitoricești, ca dovadă construcția propozițiilor și frazelor din roman și a ritmului acestora în scandarea lor.

Spre fascinația cititorului romanul face trimitere spre alese spirite ale culturii europene stabilind contacte strânse între  trecut și prezent. Scrierea romanului la un înalt nivel expresiv, revarsă  peste cititor mireasma și plăcerea de a fi citit.

Acțiunea  personajelor din roman, mărește și  înalță  umanizarea omului  sau trădează dezumanizarea cu fapte  și acțiuni ce duc spre  eliberare. Deci  starea de libertate  duce indubitabil  la identitatea de libertate a lumii și la o formă de manifestare a  acesteia. Ca o emblemă a trăirii omului pe Terra,  binele sau răul  mustește prielnic după decizia fiecărui om în parte, dar prin iubirea care pulsează  se sporește îmblânzirea lumii.

Timpul se rotește, cu aripi mișcătoare prin razele soarelui, pe  pământ și pe mare, iar în timp  ne rotim  și noi prin lumini și umbre  pe scena lumii deschise, fiecare  cu harul și farmecul  dăruit de Dumnezeu la naștere. Deasupra noastră  a tuturor se învârte cerul cu stelele,  cu  dragostea  și cu  iubirea  ruptă din rai.

Izvoarele  vieții ne dau  flux de dorințe, de iubiri și speranțe și lăstari de lumină în diferite  culori și nuanțe iar trecând prin viață pe calea luminii,purtăm  la gât salbe de gânduri, de cugetări, de percepții,  ce toate împreună  dau tonul într-un foșnet de creație la un pas în doi  plin de stabilitate  și armonie.

Toți  vor să se scalde în roua dimineții, să fie raza de lumină dar dragostea  adevărată cu greu poate fi găsită pentru că  dragostea este lacrima ce spală bobul de grâu al iubirii ca să iasă făina albă, este precum  mireasma pâinii rumenite din cuptor  care  ne va însoți întreaga viață.

Scriitoarea Mara Popescu -Vasilca  este un om talentat și deștept care din jocul minții sale creează, înmugurește și înflorește  cuvinte și idei nealterate ce emană puritate lăsând loc să se scurgă veninul  vieții în canale subterane și  arătând că viața erodată este în final salvatoare.

În roman  fiecare personaj este încătușat de orgolii discrete și de interese care dispar ușor din acțiune, romanul este pe cât de bogat și simplu pe atât de încântător și la îndemâna fiecărui cititor. Din manifestările personajelor înțelegem  că  tăcerea este similară cu  acceptarea dar și cu răbdarea, a ști ce vrei  este o mare virtute, nepăsarea  este o sfidare  a bunului simț iar partea limpede care ni se arată  este ca  o viață nobilă  se clădește cu iubire  și dreptate divină.

Scriitoarea ne poartă  în realitatea adevărată  a vieții,  folosind cu pricepere amănunte esențiale, care duc cititorul în  realul întâmplărilor acesta rămânând captiv până la final în această  imensă bucurie și plăcere  dată de lectura cărții. Citind  această carte  am constatat o armonie interioară deosebită  a romanului în preambulul, mobilitatea și limpezirea minții către  suplețea vibratorie a simțurilor  prin mijloace benefice precum educația cultura și principiile morale.

 Mara Popescu -Vasilca este o autoare puternică, tolerantă, în care pacea este vitală, capabilă să atragă universul pentru că apărarea vieții este o datorie  și-și împlinește liberă menirea fără să  mistifice realitatea mirifică a creației. Magia creației  dă tonul  la cântul vieții, care diferă  prin vibrațiile armonice dintre oameni, ca într-un dans spre fericire,  prin iubire , prin  dragoste, prin  dor și vis.

O felicit pe scriitoarea Mara Popescu -Vasilca care a  îmbrăcat această poveste  în haina  ce i-a dat strălucire și  recomand  cititorilor cu multă căldură  romanul ''Vanda între dorință și rațiune''

 

 Prof.  Victor Manole

Membru al Ligii Scriitorilor Români

Membru al World Poets Association -România

 

 

Citeste mai mult...

9990650488?profile=RESIZE_710xDIALOG PESTE OCEAN

 

PREFATA

 

Poezia de iubire, este o binecuvântare, un zbor spre infinit, o mare sete de frumos a sufletului!

Omul trebuie să pătrundă adânc în iubire. Acesta este primul pas către Dumnezeu, și el nu poate fi ocolit.

Iubirea este un cer liber, înstelat și strânge în jurul ei, nu doar câțiva oameni, ci întregul universul, soarele și luna, păsările și copacii, animalele și florile, întreaga existență este invitată să sărbătorească alături de ea. Iubirea nu are nevoie de prea multe lucruri. Starea de îndrăgostit înseamnă să plutești pe aripile vântului.

Adevărata iubire este eternă. Foarte puțini oameni din istorie au cunoscut iubirea și cu toții au fost iluminați, au reprezentat culmea conștiinței umane pe pământ. Cu cât dăruiești mai multă iubire, cu atât primești mai mult, iar viața devine un dans al iubirii.

 

Pasionați de poezie, din care nu putea lipsi tema iubirii, poeții contemporani români, Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru, și-au propus să creeze un dialog poetic peste ocean prin conectarea celor două țări Canada-România. Apropiați atât ca generație cât și ca formule literare, cu o bogată activitate scriitoricească și artistică, consacrați în cele două genuri literare-poezie și proză   și dincolo de granițele lor, poeții din acest proiect literar, ne oferă  versuri exprimând iubire, atracție, pasiune, frustrare, dezamăgire, toate la un loc făcând corp în universul dragostei. Ei încearcă să pună pe hârtie sentimentele noastre profunde, uneori greu exprimabile.

 

MIHAELA CD

 

Scriitor, poet, redactor, promotor, Mihaela CD este o prezentă literară de excepție.

Desi plecată de multă vreme în Canada, ea și-a păstrat prospețimea spiritului, profunzimea sentimentului de iubire, a neamului românesc, a locurilor natale. Este o poetă de mare forță artistică  în plină afirmare, binecuvântată cu har divin și daruri cerești.

 Mihaela CD  are toate căile succesului deschise datorită autenticului talent cu care a fost înzestrată si deopotriva datorita  bucuriei de-a se implica în îmbogățirea activității literare, fiind, fondator al revistei de literatură artă și cultură a românilor de pretutindeni„ Poezii pentru sufletul meu” Monreal- Canada,promotor cultural  al evenimentelor  literar artistice  ''Gala artelor la ceas aniversar'' si '' Serata armoniilor artistice'', al concursurilor  literar artistice: ''Mesaje de iubire'', ''Copilarie dar nepretuit'', ''Eleganta iubirii''-Montreal  Canada, membru al  Uniunii Scriitorilor  din Canada si  al Ligii Scriitorilor Români, membru al World Poets Association si Presedinte al Wold Poets Association filiala Canada.

Sensibila poetă, ne oferă creații lirice străbătute de emoții profunde, cu valoare estetică, demonstrându-ne că poezia nu poate exista fără suflet.

 

”Din toate, cât mai suntem vii

Să îmbarcăm pe-a' vieții raze

S-alergam strălucitori, zglobii

Să luminăm a' sufletului oaze ”

(ALE SUFLETULUI OAZE)

 

Anotimpurile cu cromatica lor, sunt o altă sursă de permanentă  inspirație, fiecare cu farmecul său și înțelese în dimensiunile firești ale întrepătrunderii realului palpabil  a zilei de vară, oferind găzduire iubirii, în aburi de fericire, întregesc universul poetic al Mihaelei CD.

 

”Într-o minunată zi de vară

I-am oferit iubirii găzduire

În suflet ne plutea ușoară

În aburi dogoriți de fericire ”

[PATIMA IUBIRII]

 

Mihaela CD este una dintre poetele originale ale literaturii române contemporane. ”Dialog peste ocean”, capătă valențe internaționale cu vadite posibilități , un cap de pod, un dialog interuman cu forme moderne, o frescă vie a iubirii ce poate fi percepută cu pasiune de către orice cititor.

 

TRANDAFIR SÎMPETRU

 

Atras încă din copilărie de armonia slovelor, unul dintre cei mai premiați poeți contemporani români, născut pe meleaguri brăilene, mânuiește poezia asemeni unui artist consacrat, ce redă în poemele sale trăiri profunde, atracție pentru frumos, dar mai ales iubire. Versuri de dragoste izvorâte dintr-un ritm alert, veșnic îndrăgostit, îndeamnă lumea la iubire necondiționată, din care emană punți ale destinului și a sensului de trăire sentimentală.

În clasa a VII-a obține primul sau premiu la un concursul de creație literară, «Tinere condeie», a făcut parte din Cenaclul „Flacăra", condus de poetul Adrian Păunescu iar primele poezii le-a recitat în cadrul acestui cenaclu, pe Stadionul Municipal"din Brăila.

Cel care l-a îndemnat pe Trandafir Simpetru  să-și publice poeziile a fost chiar liderul Cenaclului „Flacăra", Adrian Păunescu și astfel a fost editat primul său volum care s-a intitulat „Suflete înghețate" apărut în anul 1989. De-a lungul timpului a publicat numeroase volume de poezii premiate si traduse în străinătate, a câștigat multe premii, distincții, diplome și trofee și a fost singurul poet român premiat de ambasadorul Irakului la Belgrad!

Poezia poetului Trandafir Sînpetru, îmbracă forme diverse, izvorâte din sentimentul iubirii necondiționate, atinge cu o sensibilitate rar întâlnită echilibrul sufletului și se ascunde in locașul inimii.

 

”Prin poezia sa, ne aruncă într-o vârtelniță de tropi, un fel de cod de lăsat nedecriptat, spre a nu-i strica mecanica interioară și organizarea alogică. Acest copil teribil al poeziei românești mai are multe de spus. Mă bucur că l-am cunoscut și i-am îndrumat pașii pe acest tărâm al literelor care nu este deloc ușor….”ne spune minunatul poet, ( Adrian Păunescu, Brăila 1986 )

 

Încărcat cu metafore bine conturate, pline de sensibilitate pendulează între trecut și prezent, după naufragiatul viselor, prin oceanul sufletului în ecoul scoicii dezbrăcate de neliniști...

 

”După naufragiatul viselor tale,

plecat pe corăbiile cu suspine,

oare ce caut prin depărtarea ochilor tăi?

se face frig peste oceanul

sufletului, peste strigătul tău

în ecoul scoicii dezbrăcate de

neliniști, veneai încet, te apropiai

de mine, aveai în mână un trandafir

roșu, îl sărutai și-l miroseai și continuai

să mergi spre marginea pământului”

(NAUFRAGIUL VISELOR TALE)

 

Binecuvântați sunt cei care văd frumusețea acolo unde alții nu văd nimic special. Poetul Trandafir Sîmpetru, vede, trăiește prin poezie, respiră prin porii iubirii, se învăluie în sentimente răscolitoare de foarte multe ori delicate, supraviețuiește optimismului romantic și așterne mărturisiri impresionante de dragoste prin talent și inspirație.

Consideră că poezia clasică aparține trecutului, fiind tot mai rar folosită, iar prin talent și inspirație construiește versuri libere, simple dar sugestive!

 

”Sunt copilul serilor târzii,

gâtlejuri subterane cu foșnetul pietros

îmi biciuie pasărea viscolită a sufletului,

cascadă pierdută între stânci și luna- ndepărtată,

ca niște răni desprinse de trupul curcubeului sfărâmat

peste cioburile negre din îmbrățișarea mută cu care mă chemi pe țărmul deltelor tale.

Valuri de departe spre care alergi,

sunt ca niște cearcăne adânci,

sub care te cutremuri de singurătate,”

[MĂ CHEMI PE ȚĂRMUL DELTELOR TALE]

 

Prolificul poet Trandafir Sîmpetru este un ziditor de frumos, cu suflet înnobilat de IUBIRE, față de Creație și Creator, care ne convinge că a primit harul unui autentic talent nativ, relevat încă din copilărie! Este

Preşedinte al Uniunii Mondiale a Poeţilor din România,  Director al Editurii Liric graph ,Preşedinte al World Poets Association ,Preşedinte al World Literature Academy ,Preşedinte şi Organizator al Festivalului Internaţional de Poezie ,,Campionatul European de Poezie’’ ,Preşedinte şi Organizator al Festivalului Internaţional de Poezie ,,Olimpiada Mondială de Poezie’’

 

Aleasă prețuire cu felicitări, dragi ambasadori ai poeziei românești, Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru, voi faceți cinste țării în care v-ați născut. Vă doresc cât mai multe realizări frumoase , multă putere de creație, sănătate și mult succes!

 

Olga Văduva (Grigorov)

 

Președinte ASCIOR Tulcea

Membru în Liga Scriitorilor Dobrogeni -România

Membru onorific al Asociației Culturale Onlus Poiesis Taranto_ Italia

 

Citeste mai mult...

9990642683?profile=RESIZE_710x

Johnny Ciatlos-Deak -cronicǎ-Mara Popescu-Vasilca, o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune

de Johnny Ciatlos Deak,

   Nevoia de iubire, de  auto cunoaștere, de autodepășire sunt prezente pe parcursul vieții mai mult sau mai  puțin conștient,  în fiecare dintre noi.  Fie că  vrem sau nu vrem să observăm sau să recunoaștem, ele există.

Distinsa scriitoare  canadiană de origine română, doamna Mara Popescu Vasilca pune pe tapet aceste nevoi și le dezbate meticulos, cu multă ingeniozitate în colecția sa de romane „Dragostea, arzã-o-ar focul”.

    Privind prin oglinda venusiană a  vieții,  sufletul doamnei Mara Popescu Vasilca  vibrează cu un suflu zeiesc și tresaltă de iubire învolburată alături de personajele sale cărora le dă viață, însuflându-le spirit, dorintă, pasiune, trăiri înflăcărate și sentimente din cele mai  reale,umane,  sincere și adevărate. Inspirația sa este binecuvântată cu o puternică și prolifică  forță a talentului  creator, încondeind  valuri și spume de emoții viu colorate, veridice și convingătoare!

    Contrar altor romane cu același volum de pagini, care  văd lumina tiparului într-un  an sau chiar mai mulți, romanele doamnei  Mara Popescu Vasilca sunt scrise cu patos livresc  și cu  o incredibilă vervă creatoare într-un timp foarte scurt, de numai câteva luni, unul după altul, dezlănțuindu-se narativ și curgând de la sine asemeni unei tumultoase cascade de îndată ce se află la biroul său de scris.

    Scriitoarea Mara Popescu Vasilca  a publicat primul său  roman  în anul 2018  și de atunci a reușit  să  se impună pe scena literară românească prin șase  romane de excepție cuprinse în colecția „Dragostea, arzã-o-ar focul”, romane care au atras rapid atenția cititorilor și care au  stârnit interesul  cronicarilor și  criticilor literari din țară și de peste hotare. Personajele sale principale Paula, Bianca, Catia,Vanda, Nora și Ursula sunt femeile ale căror nume le găsim inserate în titlurile  romanelor sale: ''Paula, o iubire târzie'', ''Bianca  printre castele de nisip'',  ''Catia , gustul amar al trădării'', ''Vanda, între dorință și rațiune'', ''Nora, în căutarea identițătii'',''Ursula, o mamă judecată de copii'',  care  trec prin încercări diverse și care iubesc, luptă și înving în cele din urmă pentru că așa cum spune  scriitoarea: ''orice este posibil'',  ''nu trebuie să batem în retragere și să nu uităm să iubim''.

     Am fost curios să o întâlnesc pe  această Zeiță a romanului  de dragoste  iar întâlnirea cu domnia sa  mi-a confirmat neîndoios faptul că  aceste scrieri nu pot să vină decât dintr-un suflet altruist și exuberant  și dintr-o inimă plină de iubire și înțelepciune! O doamnă fină și sensibilă, elegantă și  delicată  care dă culoare iubirii în toate formele sale, apăsând pe  butoane răscolitoare ce au menirea să aprindă filamentele  sufletului, să înnobileze și să ofere experiențe, vibrații dintre cele mai  înalte și magistrale satisfacții cititorului.

      Autoarea Mara Popescu Vasilca dăruiește cititorilor din experiențele sale de viață, din întâmplări trăite sau povestite de alții, le îmbracă în voalul iubirii le pudrează cu praful celest al harului scriitoricesc cu care a fost înzestrată  și le servește spre desfătare  pe tăvi de argint, cititorilor români din lumea întreagă.

    Bogăția sufletească absolut incredibilă și generozitatea împărtășirii experiențelor  de viață acumulate, se face simțită  în  fiecare dintre romanele colecției „Dragostea, arzã-o-ar focul” unde  așază și rânduiește cu multă eleganță și atenție acordată fiecărui detaliu, pas cu pas,  fire de povești de viață.

    Cu o energie fluidă debordantă , demnă de invidiat , o tenacitate feroce și o exuberanță magnifică,  îmbinate printr-o concordanță perfectă ce funcționează la cote maxime, scriitoarea Mara Popescu  Vasilca înzeiește  filă după filă, capitol după capitol,  roman după roman, cu  lecții de iubire!

    Viața fiecăruia dintre noi  este călăuzită de un flux infinit și nesecat  de  iubire pentru că am fost creați  din iubire, să  trăim prin iubire, să ne hrănim și să ne adăpăm cu iubire, să dăruim și să primim iubire. Chiar dacă  suntem mai  norocoși sau mai puțin norocoși,  trăind sau doar visând la  povești de dragoste ardentă, le putem savura  primind  în dar aceste buchete de  arome parfumate prin intermediul lecturii romanelor Marei Popescu Vasilca.

    Dragostea pătimașă și iubirea solară sunt prezente în viețile personajelor sale care trec prin întâmplări obișnuite sau inedite, experimentând  stări sufletești care tulbură și zdruncină până și  o inimă  împietrită. Astfel  cititorul se regăsește  în  viețile acestora  și intră mai ușor în pantofii personajelor  ajungând  să se identifice  cu ele creându-se o simbioza cosmică  ce-i induce  necesitatea și  nerăbdarea de a continua lectura  și a afla  povestea mai departe.

    Relațiile interumane sunt foarte  atent dezbătute în cărțile  sale,sculptând și modelând cu arta  unui bijutier iscusit detalii ale trăirilor și frământărilor  interioare ale personajelor, acoperind astfel  o vastă gamă de caractere  umane, stiluri de viață și  tipuri de gândire. Romanele sale tratează subiecte și probleme reale ale societății moderne de azi făcând cititorul să fie interesat  și atras de lectură.

   Scriitoarea Mara Popescu Vasilca  știe să scrie, știe să clădească solid  o poveste,  știe să scoată la lumina bobul de grâu dintre neghine surprinzând  și punând  în fața cititorului  situații  dintre cele mai diverse și  mai neașteptate. Caracterul   personajelor sale  nu este zugrăvit  în alb și negru  ci este colorat în diverse tonuri și nuanțe. Apar lucruri incredibile  ce păreau de neconceput până atunci  în viața protagoniștilor, continuând să  evolueze pe scenă până la lăsarea cortinei.

   Romanele sale profund psihologice, te obligă să meditezi, să gândești, să vezi și să accepți că există și cealaltă parte a monedei, sugerând că lucrurile nu sunt întotdeauna  ceea ce par a fi  și astfel trebuie să judeci, să analizezi  prin prisma proprie, ca mai apoi să înțelegi și să pătrunzi în esența personajului  dezlegând  noduri și descurcând firele țesute cu măiestrie de scriitoare.

      Întreaga colecție  „Dragostea, arzã-o-ar focul” cuprinde  povești de viață cu personaje foarte bine creionate psihologic  și care  trec prin experiențe, întâmplări  și situații mai mult sau mai puțin acceptabile din punct de vedere moral, etic, social , cultural sau religios.  Tocmai abordarea  francă a acestor  povești de viață din interiorul lor o face specială pe scriitoarea Mara Popescu Vasilca care nu  judecă și  lasă cititorul să aleagă, să  hotărască , să disece și să decanteze  binele de rău, iubirea de ură, dragostea adevărată de pasiune și instinct.

     Caracteristica predominantă  a  acestor romane o reprezintă pozitivismul  pe care îl lasă  fiecare dintre romanele sale,  speranța în bine,  motivația  și curajul de a merge mai departe,  dorința și voința de a realiza ceva, de a crește, de a  se autocunoaște,  precum și nevoia sangvină și absolută de iubire.

   Deși scriitoarea  Mara Popescu Vasilca a declarat în mai multe rânduri că romanele  sale cuprinse in colecția  „Dragostea, arzã-o-ar focul” sunt ''despre femei  și pentru femei'',cred totusi  că  această colecție se  adresează în realitate  ambelor  sexe, pentru că ele conțin întâmplări, situații și povești de viață  din care avem cu toții de învățat.

    Dar să nu uităm  că cea mai importantă lecție pe care o primim din aceste romane este lecția iubirii înnobilatoare și înălțătoare, lecție scrisă din iubire de oameni și din iubire de viață de această Zeiță a romanului de dragoste plină de înțelepciune, distinsa scriitoare Mara Popescu Vasilca!

 

                           Johnny Ciatlos-Deak

 

Membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România

 

Senior Editor  Globart Universum Publishing House, Canada

Citeste mai mult...

„TĂRÂMUL  IUBIRII”

 recenzie de AURELIA OANCĂ

 

Iubește-mă în fiecare anotimp , autor Mihaela CD 

265562316_1192746841133275_3915688302821460295_n.jpg?profile=RESIZE_400x

Aș încerca să dau o definiție proprie verbului „a crea”.

A crea, înseamnă a săpa în adâncul sufletului sau a minții cu o unealtă nevăzută, dăruită de Dumnezeu și numită HAR, pentru a scoate la suprafață comori ascunse și a le pune în lumină, pentru a bucura ochiul, auzul, inima, întreaga ființă sau natură.

          Această unealtă, numită Har, o descoperim sau o primim în situații speciale. Același lucru s-a întâmplat și cu Mihaela CD, o creatoare complexă, care prin scriitura sau lucrările de artă, își încântă semenii.

          După volumele de poezii publicate sub imperiul elementelor vitale: Pământ, aer, apă, foc, acum dăruiește creațiile ei inimii, iubirii, care este liantul principal al vieții și al viețuirii pe acest pământ.

          Sub un titlu foarte sugestiv : „IUBEȘTE-MĂ ÎN FIECARE ANOTIMP” Mihaela CD pătrunde în universul iubirii prin creațiile sale, însoțite de picturile artistului plastic, Mircea Rustiuc, un bun mânuitor al penelului și a culorilor.

Volumul cu dedicație specială soțului autoarei, cuprinde poezii de suflet, poezii care transmit mesajul inimii autoarei, care poartă în el cel mai înălțător sentiment „Iubirea”. Cel iubit este a „inimii splendoare, rațiunea de a exista, gândul ascuns care mă topește”, versuri cuprinse în poezia „Iubitul meu, a inimii splendoare!.

          Poezia care dă titlul volumului „Iubește-mă în fiecare anotimp” este un superb omagiu adus dragostei dintre cei doi: „Iubește-mă iubite, la fel precum odinioară, Și-atunci când toamnele nu mai au timp, Sărută-mă și alintă-mă la fel ca prima oară, Iubește-mă iubite, în fiecare anotimp!”

          Ce poate fi mai frumos, decât să fii iubit în fiecare anotimp.

          „Bucuria clipelor în doi” este superb redată în poemul cu același nume: „Un noroc, O surpriză...O iluzie...Ne lasă speranțe... atât ne-a rămas, Bucurie că suntem și-un noroc să te am, Bucuria că-mi ești, fericirea că-ți sunt!”

          O dragoste care și-a purtat pașii peste ani, determină autoarea să declare:„Să știi că te iubesc!” Pe cerul inimii așează poemele de dor, ochii plini de rouă vie, fredonează cântece de dragoste. „Pe file de iubire” autoarea spune: „Nu mi-ar ajunge doar o poezie, și un volum întreg îți dăruiesc”.

          „Tu ești soarele vieții mele” este o tandră declarație de dragoste, este un poem parfumat cu iubire, cu sentimentul divin coborât în inima autoarei.

          „Păstrează-mă în inima-ți fierbinte, Căci astăzi nu e timp de-nfrigurări” sunt versurile care ne arată câtă nevoie avem de dragoste.

„Tangoul dragostei” capitolul ilustrat superb de un cuplu dansând, pe care pictorul cu talent dumnezeiesc, Mircea Rustiuc ni-l prezintă, debutează cu poezia „Nuntă între stelele iubirii”: „Și-atunci când buzele tale, Le-ating gingaș  pe ale mele, În zeu și-n înger mă prefac”.

„Sensul nostru de a fi, Se conjugă doar cu Doi, Iară-n versuri de-i dori, Se conjugă cu-amândoi” conjugarea ludică a autoarei care respiră în duet, visează doar izbânde „Când pe bolte ne apar, Stele în tandemuri blânde”.

Din nou o superbă pictură purtând semnătura artistului plastic, Mircea Rustiuc, deschide Capitolul 4„Țesând firele iubirii”.

„Alchimia iubirii”dezlănțuită, dansează luna cu stelele, oprind „iubire-ntr-o secundă” care ușor devine „Vedetă într-un lan de necuvinte, Clipa ce-i pecetluită de-un sărut”.

Nevoia de a ascunde gândul răzlețit, ne determină să dezgropăm lira iubirii:

„Dezgroapă lira de smarald, Revarsă din adânc iubirea, Și-alintă-te cu tonu-i cald, Brodând în zâmbet fericirea!”

Capitolul 5 „Așteptând”, ilustrat magnific de artistul plastic, Mircea Rustiuc, debutează cu poemul „Ți-s Eu”. Autoarea se pune în toate ipostazele în care poate fi prezentată persoanei iubite: păcat, dor legănat, vis împlinit, stâncă de granit, și azi și mâine, râset și pâine, vremuri noi, dans, plâns și ploi: „Ți-s zilele de rouă pline, Ți-s diamante și rubine, Ți-s tremuratul din simțiri, Ți-s Eu, a ochilor sclipiri!”

După „Răsfățul iubirii” „Pe-al dăruirii candid portativ” pașii imaginari ai poetei cer toamnei un răgaz: „Lasă-mi toamnă verdele în ochi” „Lasă-mi toamnă vara în ființă”.

Regretele trecerii timpului nemilos se strecoară subtil în versurile poemului

„Nu-s ceea ce crezi”. Căderi pe drumul vieții, imperfecțiuni, arată că ea recunoaște că nu este modelul perfect de urmat. Dar chiar această recunoaștere arată cât de puternică este și își acceptă starea prezentă: „Trecută-i tinerețea bătăioasă și merg cu valul spre apus”.

          Capitolul „Seducții” prefațat de o superbă pictură provocatoare a artistului Mircea Rustiuc, ne pune în fața ochilor femeia pătimașă, plină de dorință, de parfumul iubirii, călcând peste cioburile de iubire și gustând din bezmeticele înrobiri.

 „Adoră-mă și-atât” o dorință ascunsă în sufletul oricărei femei care iubește și se vrea iubită: „Nu vreau palate, bunuri și speranțe, Vreau dezmierdarea stelelor din cer”.

Inima, organul vital dar și locul unde iubirea își construiește palate de vis, este totuși o naivă, nu știe carte. Ea iubește, suferă, se frânge, suspină și-atât.

Sufletul, inima, mintea, au nevoie de „Vesele trăiri” pentru a putea trece punțile grele, uneori periculoase ale acestei vieți: „Adu-ți aminte doar de veselie, Nu-ncețoșa al bucuriei lan”.

Mihaela CD găsește și pune pe hârtie metafore superbe, care fac din versurile ei veritabile concerte de vioară sau de suav violoncel. Depinde pe unde „Străbate cu-a gândirii melodie”.

Fiorii dragostei sunt prezenți atât în sufletul autoarei, cât și în creația sa:  „Și-n muribunde clipe-ndrăgostite, Ne contopim în valuri împletite, În adorate vâlvătăi de neînvins” ( Vâlvătăi de neînvins).

Cu aceeași rimă la strofă, autoarea accentuează dorința de a fi iubire, candoare, floare și tot ce poate aduce anotimpul cald al iubirii ( Ca prima oară).

Capitolul 9, prefațat de o superbă îngemănare de mâini, fiorul dat de atingerea îndrăgostiților, care uneori sunt primii pași pe calea destinului (Iubirea, piatra temeliei). În vremuri „neopace” poeta vede bucuria și iubirea în liniște și pace, iar timpul fi-va nemărginit (În alte vremuri).

Viața comparată cu o mare pe care vasul dragostei plutește, „spre al vieții mal” „marinarul fiind El, tot ce are Ea mai scump ( Navigând amândoi spre al vieții mal).

 Femeia este subiectul preferat al artistului Mircea Rustiuc. Prezentă în diferite ipostaze, împletite cu versurile poetei Mihaela CD, crează un univers al iubirii, aparte: „O îmbrățișare într-o visare și simțire”.

O instanță divină acuză un îndrăgostit, care-și recunoaște vina, doar pentru că este înrobit de draga lui ( Vinovat că te iubesc). El poate fi „Zugravul fericirii” pe harta vieții, în irișii iubitei, pictând florile dorului va câștiga marele loz.

A iubi este un sentiment nobil, candoare,tandrețe, dar a iubi iubirea, este absolutul suprem al acestui sentiment: „Iubindu-te, iubesc iubirea, Nu-i chip din drum să mă opresc, Căci am semnat cu fericirea, Contract pe veci să te iubesc!”

Deși atunci când spui „Te iubesc” asociezi cuvintele cu roșul macilor, cu roșul flăcărilor, cu roșul buzelor flămânde de dragoste, se poate întâmpla ca iubirea să fie albastră și aceasta este cea care străbate universul transformându-se în stea (Iubirea albastră).

 Ecouri de romanță străbat versurile poemului „Pe strada  ta” . Amintirile, ca un aer în miresmat se răsfrâng în inima plină de dor. Viori celeste scapă din arcuș, notele adunate în sufletul care suspină, care dorește prezența persoanei iubite.

Chiar și în sălbăticia pădurii, privirea tinereții este frumoasă. Artistul Mircea Rustiuc, ne prefațează cu lucrarea sa, Capitolul 15 „Priviri”. Se spune că „Ochii verzi, niciodată să nu-i crezi”. Poeta transpune această zicere în versurile poemului „Trădările verzi”. „Mister nedeslușit prizonier în timp, Ești sunetul lin de harpă din deșert, Mi-ești amazoana fiecărui anotimp, Și-mi ești un verde indecis concert”.

Străbătând pământul, adorând urma și umbra pașilor iubiți, iertând, visând să împartă același paradis, se nasc „Cioburile de speranță”, care răsar în toamna vieții. Pana înmuiată în cerneala iubirii, pictează slovele și tandrele șoapte de iubire în versuri pline de parfum seducător, cu efect de înălțare în plutirea unui nor (Mai vino să-mi pictezi iubirea).

Popasul făcut printre versurile Mihaelei CD, m-au umplut de farmecul primăvăratec al iubirii. Sentimentul cântat din timpuri străvechi, este și va fi mereu actual. Indiferent de vârstă, anotimp, loc de pe pământ, oamenii iubesc. Acest volum ca o magică epopee cuprinde trăiri, sentimente, iubiri, trădări, iertări, dorință, pasiune, într-un cuvânt tot ce este omenesc și mai ales, tot ce este legat de dragoste.

Închei, prin a felicita pe cei doi creatori de frumos, poeta  Mihaela CD și artistul plastic Mircea Rustiuc, pentru minunățiile ascunse în acest volum.

Cuvintele sunt prea puține pentru a exprima admirația cititoarei și privitoarei, AURELIA OANCĂ.

Felicitări infinite!

                                                                   AURELIA OANCĂ

Citeste mai mult...

MARA POPESCU-VASILCA

NORA, ÎN CĂUTAREA IDENTITĂȚII

 

9964314284?profile=RESIZE_710xO acțiune captivantă care te ține în priză. Te face să te simți în mijlocul acțiunii și să empatizezi cu personajele. Încă o lecție de viață, pe care cu măiestrie artistică, autoarea ne-o oferă.

În Cuvântul către Cititor, autoarea romanului, frumos ne prezintă personajul principal: „Nora este o femeie tânără, care vrea să descopere cine este, să se înțeleagă pe sine însăși și să își explice ce dorește de la viață. Cu alte cuvinte, Nora își caută identitatea. Fiind sinceră cu ea însăși, Nora realizează repede că, de fapt, nu știe nimic despre ceea ce caută. De aceea trebuie să învețe văzând și făcând. Dar de un lucru însă este sigură: de dorința ei nepotolită de a fi curtată de bărbați, de a se face dorită și de plăcerea ei bolnăvicioasă de a-i vedea chinuindu-se. E o femeie inteligentă, atrăgătoare și tenace, care nu vrea să renunțe la instinctele ei feminine”.

Romanul începe frumos, cu Nora, tânăra care face primii pași în viață, de una singură, care își cumpără pentru prima dată pantofi cu toc și  care, precum Cenușăreasa, probează pantoful fermecat (Cap. Rareș).

Instantaneele cu bunicii ne captivează, pe care ea îi iubește nespus, ea, Nora, viitoare farmacistă, provenind dintr-o familie în care se citea mult. Ea, Eleonora Pascu, urma să studieze farmacia, el Valentin Vlase, student la medicină generală anul IV, se reîntâlnesc cu lacrimi de fericire, Nora fiind prima fată sărutată de acesta, cu care se și căsătorește.

Ne sunt prezentate moduri diferite de a gândi ale personajelor. Astfel, Valentin ne spune: „Am înțeles că nu trebuie să las vreme iubirii ca să nu se transforme într-o dezamăgire, într-o mare de regrete” … „Doamne, mă gândesc, sunt eu, robul tău, Valentin, luminează-mi mintea, învață-mă ce să fac. Înțeleg că Nora are o capacitate psihologică de proiecție asupra mea. Trece prin etapele maturizării, TU, EU, NOI… „Înțelepciunea vine de la Dumnezeu ca și puterea, sfatul și priceperea.” (Cap. Nora).

          În același capitol, Tatăl Norei ne spune: „dragostea noastră, a amândurora, pe care i-am arătat-o din copilărie, i-a dat siguranță. Încrederea ei vine de la iubirea necondiționată din partea noastră”, dar care ne face să ne fie dor de acea unică dragoste necondiționată a părinților, care ne-a vegheat și luminat copilăria.

Nora îl invită acasă la ea, se iubesc și recită Eminescu. Urmează cererea în căsătorie și nunta. Ea are acțiuni extraordinare de libertate și imaginație în plină desfășurare și întrebări pertinente: „De ce trebuie să ne prefacem sau să ne mințim?” sau: „Oare așa e dragostea? Mister, confuzie, surprinde în armonie, te pornește, apoi, te oprește, te lasă” (Cap. Emil).

Dar hazardul destinului îi aduce în cale pe Liviu, un violonist  de care Nora se îndrăgostește. Se văd la o cafea la Capșa - locul scriitorilor și artiștilor, ambii fiind prinși într-o partitură a dragostei, căruia i se confesează: „trebuie să găsesc lumea din care să iau lucrurile frumoase din fiecare lecție de viață și să învăț să conviețuiesc. Până la urmă, pe acest pământ, toți alergăm după fericire sau chiar nu prea știm după ce, dar, alergăm”…Ne-am întâlnit la început de destin, unde e vânt de singurătate, căutăm adevăr prin mințile noastre unde plouă cu el, adevărul ”… „Acum am înțeles că dorința noastră s-a născut din dorul de a fi împreună, să luăm din oceanul timpului doar atât cât ne trebuie pentru un zâmbet, o speranță că vom mai fi și mâine. Nu-ți cer să fii în fiecare zi, mi-ajunge una, cât un an, apoi, rămân încătușată în speranța să mai avem măcar încă o dată aceeași clipă a nemuririi, pe care am trimis-o în paradisul din noi” (Cap. Liviu).

Ea și Liviu, se văd ca fiind două forțe diferite, complementare: a lui, puternică, a ei divină, care se prind într-un tangou pasional, sub semnul dragostei neîmplinite, într-un spectacol imaginar, care apoi se transformă în realitate. Liviu pleacă la Viena, iar mai târziu se căsătorește cu o pianistă.

Momente de reflecție puternică din partea Norei: „înainte să intru în viața cuiva, trebuie, e obligatoriu să fiu sigură că e persoana pe care o vreau, o caut, că mi se potrivește” (Cap. Liviu) sau  „acum simt cum mi-e dor de mine” … „Sunt în căutare de identitate” ... „Am privit doar spre răsărit, fără să mă intereseze apusul”…. „Se pot înlocui bărbații ca piesele pe tabla de șah?” (Cap. Valentin). Ea recunoaște că alături de Valentin s-a regăsi pe sine: „Femeia din mine este!” (Cap Emil).

În același parc în care l-a cunoscut pe Valentin, ca într-un joc al destinului, apare Emil Tănăsescu, consul văduv, aflat într-o relație cu secretara lui Clara, romantic cu umbrela prin ploaie lucrând la Consulatul Român din Franța. Un traseu interesant, după cum chiar ea recunoaște: „De la medic la violonist și direct în patul unui consul o să ajung cât de curând” (Cap. Valentin).

Se plimbă prin Strasbourg și alături de ei și noi. Acolo Emil face o sinteză a trăirilor sale: „Curiozitatea, am simțit că ai nevoie de ajutor… trebuie să ne concentrăm pe prezent. Și asta, se recomandă, pentru că prezentul este timpul pe care trebuie să-l folosim, doar ca să înțelegem cei cu noi, ce vrem, dar mai ales, dacă putem să ne bucurăm de viață” (Cap. Valentin).

De ziua Mamei ei, Gabriela, care învățase croitorie, deapănă amintirea primul ei sărut cu Zoli, care provine dintr-o familie bogată, cum acesta o cere în căsătorie, el fiind la facultate. Mama ei le propune să mai aștepte, dar  peste ani ei se revăd, când el este medic.

          O lecție a iertării, emoționantă, ne este prezentată în confesiunea părinților ei față de Nora.

Valentin ca medic, îi spune Norei în Capitolul Iertarea: „Tu încă ești în căutarea identității, ai de luptat, de căutat, de muncit foarte mult, cu tine, cu noi, cei din jurul tău, până când o să reușești. Ce crezi că numai tu o cauți? Toți suntem așa. Căutăm toată viața”. … „sau acest conflict intra-personal cu munca ar putea să creeze probleme între familie și muncă”, în contextul în care ea voia să-și înființeze propria farmacie. 

Confesiunea cu Dumnezeu este directă: „Dar asta ce mai e, Doamne?” (Cap. Iertarea) sau „Aici cred că Dumnezeu s-a îndurat de noi și ne-a dus pe alte drumuri acum, când suntem tineri și avem viețile noastre înainte” (Cap. Confuzie)

Ea, Nora, i se confesează lui Emil:  „Oare ăsta e începutul unei lupte sau al unui refugiu? Recunosc că sunt o visătoare nu o războinică” … „Când tu mă săruți, Emil, e ca și cum mi-ai spune că este timpul să-mi bucur sufletul. Să trecem amândoi zidul tăcerii, care era între mine și Valentin”  (Cap. Confuzie).

Confuziile o învăluie: „nu mai știu dacă îl iubesc pe Emil sau dacă aș vrea să mai fac un tango cu Liviu, violonistul sau să stau de vorbă cu Paul (de la care a învățat multe), sau să mă duc la Dan (pe care l-a cunoscut la Paris)” (Cap. Speranțe), dar are puterea să hotărască, astfel că ea alege un nou început cu Emil. Valentin îi propune să divorțeze, îi spune despre Cristina (care studiase Belle Arte) că face parte din viața lui și e însărcinată. Vor însă să rămână prieteni.  

Liviu care se căsătorise cu o pianistă, o chemă pe nedrept la poliție pentru tentativă de omor și ea vrea ca el, pentru că a acuzat-o nedrept, să dea un concert gratis pentru cei nedreptățiți și care sunt după gratii, ca să poată fi plătiți avocații din banii lui, să poată să argumenteze nevinovăția lor și el să se învețe minte, că femeia pe care o are alături trebuie respectată, nu acuzată… „îi cer doar să facă ceva cu care să ajute pe cei ce așteaptă o zi să primească un semn de la Dumnezeu, să le mai dea speranțe și libertate” (Cap. Cererea).

Blocată într-o lume solitară, a tăcerii, e lipsită de speranțe după divorț. Însă Emil, cu 12 ani mai mare, o invită la Paris, îi deschide perspectiva viitorului, printr-o cerere în căsătorie.

Merg la Paris să cumpere rochie de nuntă, sărutul sub Turnul Eiffel, Luvru, Catedrala Notre Dame, Arcul de Triumf (mulțumesc pentru promenada prin Orașul Luminilor, o revedere emoționantă pentru mine)! Urmează  o ceremonie intimă, cu părinții și câteva familii apropiate, absolut speciale.

Romanul se încheie cu plecare celor doi spre aeroport, pentru a-și petrece luna de miere în Insulele Maldive…

Un zbucium lăuntric și continuu, într-o regăsire de sine, în căutarea identității, în care e greu să cerni la ce trebuie să renunți și ce câștigi, pe un drum necunoscut, cu meandre neașteptate, cu surprize la fiecare oprire sau nouă cucerire. O pendulare între cine suntem și cine ar trebui să fim, între melancolie și năzuință, între un trecut care a fost trăit și altul care ar fi putut fi trăit.

Expertă în detailarea trăirilor sufletești, într-o acțiune frumos construită, cu personaje puternice, cu radiografii pertinente de situații sau persoane, autoarea ne dezvăluie complexitatea personalității umane aspirația continuă a personajului principal către libertate și fericire, la a se simți bine cu ea însăși și a se oferi celor din jur, celor care merită dragostea și respectul ei. O căutare a unui partener de viață, în care să poată investi, știind că pe unde trece, lasă o bucată din sufletul ei, într-o căutare a propriei identități, de bine, de dragoste.

Un zbucium în care fiecare încercăm ne regăsim, într-o perpetuă căutare perpetuă, în această lume dezvrăjită și plină de neiubire. Suntem însă datori să învățăm fiecare lecția pe care o avem de trecut, spre a înțelege pe deplin frumusețea darului divin ce ne-a fost oferit, iubirea.

O descătuşare a viziunilor artistice ale autoarei, care instaurează exerciţiul estetic emoţional, combustia lăuntrică permanentă şi profundă a personajelor, într-un concept general care e pătruns de bucuria frumosului.

Romanul este aproape o formă de dans mental, o modalitate de a asculta sau de a da glas vocii interioare și subtilităților emoționale ce sunt uneori mult prea greu de exprimat direct.

          Romanul  este o lecţie de asumare a ceea ce înseamnă spectacolul viu al permanentei căutări a libertăţii, a locului ales în care personajele să se oprească şi apoi să pornească din nou, alături de lăuntricul care vorbește.

Iubirea se învață trăind-o. Este vorba despre iubirea de sine, care este nucleul ființei, bucla ei de adevăr profund, cea care te conectează la Divinul din tine și la Divinul din ceilalți.

Ni s-a tot inoculat că sacrificiul este forma superioară de iubire. Lasă-te pe tine, slujește binelui celuilalt. Așa este, fii în comuniune, dar abia după ce te-ai împăcat cu tine, după ce ai aflat cine ești, după ce ți-ai pipăit umbrele. Am fost educați să ne considerăm de la naștere apți pentru iubirea desăvârșită. Da, dar ea trebuie activată și lucrată. Neștiind să te iubești pe tine, nu pot iubi nici pe alții.

Mulțumim autoarei pentru periplul spiritual oferit, îi dorim inspirație, viață lungă cărții prin cititorii ei și așteptăm cu interes următoare  romane, care așteaptă latent să prindă viață!

 

AURELIA RÎNJEA

Citeste mai mult...

Despre Mihaela CD

Mihaela CD -Iubește-ma în fiecare anotimp

Poeziile distinsei noastre colege Mihaela CD se pot numi operă de artă,în special cea literară, care se adresează cu dragoste și iubire ființei umane și o introduce în relații directe, fără intermediari.

      9930323499?profile=RESIZE_400x   Ea,poeta, iubește arta, literatura și poezia în special, pentru că pe unde a trecut arta, pe unde se citește o poezie, își găsesc un loc de consimțământ așteptat în filosofia mesajului metaforic, etica sa, ca să nu mai vorbesc de estetică, sunt întotdeauna frumos ornamentate; modul de expresie, esența cuvântului, întotdeauna spuse cu o dinamică precisă, adesea, mai ales în acest sistem politic ortodox, chiar și al nesiguranței zilei de mâine,

         Mihaela CD știe că unul din meritele literaturii este acela că ajută o persoană să-și clarifice timpul existenței și știe să se distingă în marea pleiadă a celor care fac artă adevărată, literatură de calitate în mod special, cu asta e remarcabilă, cu asta defilează prin viață, prin acel clișeu al nesfârșirii.

         Având propria genealogie, dinamică, logică și viitor, arta nu este sinonimă, dar în cel mai bun caz paralelă cu istoria și felul ei de a fi este noua realitate estetică creată de fiecare dată. Acesta este motivul pentru care se dovedește a fi mai înainte o mare poetă,chiar înainte de nașterea cuvântului scris și ca să clarific, este un element major care apare, exact clișeul despre care vorbeam mai înainte.

        În zilele noastre, scriitorul, mai ales poetul, ar trebui să folosească limbajul străzii în operele sale, limba mulțimii sau a omului de rând fără a submina arta, în speță, literatura iar fiecare ființă umană ar trebui să vorbească limba literaturii în fiecare nouă realitate estetică pentru că estetica este mama eticii.

         Mihaela CD,reprezintă un întreg univers pentru că poezia ei, este un accelerator gigantic al conștiinței, al gândirii, al senzației, al facerii de bine.

 

Trandafir Sîmpetru,

Președinte World Poets Association,

Membru al Universității de Stat din Republica Moldova

Citeste mai mult...